Thematische oefendagen


Vijf thematische oefendagen met als centrale rode draad:
‘Levenslang onze plastische hersenen veerkrachtig en jong houden’

 

Meditatieve eutonie beoefening is voor iedereen een toegankelijke zeer zachte vorm van lichaamswerk, met als vrucht een soepele kwaliteitsvolle fysieke en geestelijke beweeglijkheid, waarbij de inzet van het zenuwstelsel, functie en structuur, een belangrijke rol vervult. We delen de opvatting dat functie en structuur van het zenuwstelsel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en een eenheid vormen.
De oefenprincipes en sleuteloefeningen van de meditatieve eutonie zijn uitermate geschikt als zelfzorg. Ze vervullen een waardevolle functie in het kwaliteitsvol zorg te dragen voor de somato-psychische eenheid die we zijn.

Doorheen het jaar bieden we op regelmatige tijdstippen begeleide oefendagen aan waarbij men de meditatieve eutonie oefenattitude leert kennen en geleidelijk aan meer en meer verfijnt.

Tijdens het jaar 2025 willen we deze oefendagen een specifieke thematische kleur geven die nauw aansluit bij het zorg dragen voor het zenuwstelsel. We gaan de hersenen, dat subtiel commandocentrum eens centraler stellen.
Men gaat uit van de aanname dat de hersenen groeien tot plus minus het 25ste levensjaar. Ze zijn dan volgroeid, volwassen. Dit betekent niet dat de ontwikkeling van de hersenen stopt, integendeel. De ontwikkeling van de volwassen hersenen gaat levenslang door en dit komt omdat de hersenen een plastisch orgaan is. Plasticiteit houdt in dat onder invloed van krachten, zoals bewegen - leren – ervaren, de organisatie van de hersenen verandert en er zo nieuwe schakelingen in dit enorme neurale netwerk kunnen ontstaan en bestaande worden versterkt. Komt daar nog bij dat wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat er zich in bepaalde gebieden van de hersenen stamcellen bevinden waardoor zich levenslang nieuwe zenuwcellen vormen en rijpen.

We beschikken dus over het vermogen om de hersenen, fundamenteel deel van het centrale zenuwstelsel, levenslang te verjongen en veerkrachtig te houden. Dit houdt uiteraard in dat we er een levenswijze dienen op na houden die hieraan meewerkt en niet die dit tegenwerkt, want dit zorgvuldig beschermde commandocentrum is niet enkel delicaat en subtiel maar ook kwetsbaar en deel uitmakend van onze lichaam als geheel, onderhevig aan slijtage.

In de loop van ons leven gebeurt er nogal wat en de omstandigheden zijn soms behoorlijk lastig, maar hoe ook zal de manier waarop we zorgdragen voor ons eigen belichaamd leven een behoorlijke rol spelen in hoe we op oudere leeftijd in het leven zullen staan, veerkrachtig of lijdzaam.

Concreet

Tijdens elk van de vijf geplande begeleide oefendagen in 2025 wordt het centrale thema,’ het levenslang veerkrachtig en jong houden van onze plastische hersenen’, belicht vanuit een bepaald accent. Daar zal een vierde van de dagtijd naar toe gaan. De overige drie vierden gaan naar het begeleid beoefenen van sleuteloefeningen en enkele specifieke oefenvormen.
Een vijftal accenten zullen aan bod komen, zoals:

  • De hersenen, een subliem georkestreerd netwerk dat als een eenheid functioneert. Neuroplasticiteit en neurogenese.
  • Eutoon contact, fysieke beweging en leren zijn een boost voor verjonging en een sleutel tot plasticiteit.
  • Het in standhouden van respiratoire cardiovasculaire fitheid, een uitdaging op maat voor elke jongere en oudere volwassene.
  • De hersenen beheren hun enorme energiebehoefte grotendeels via allostase en beschermen zich tegen mogelijke schadelijke indringers.
  • Een ingenieus afvoersysteem behoedt de hersenen voor opstapeling van verbrandingsafval en schadelijke stoffen en voorkomt zo mede voortijdige veroudering.

 

> Bekijk de Cursusagenda voor het actuele aanbod